Odvikavanje od psovanja

Psovanje je ružno! Nažalost, psovke su dio "kulture" našeg društva i na njih smo se naviknuli. Psuje li se u vašem okruženju? Ukoliko je odgovor negativan potrošite svoje dragocjeno vrijeme na neki drugi članak, a ovaj proslijedite onima kojima mislite da bi mogao biti zanimljiv. Ako je odgovor potvrdan, nudim nekoliko koraka za borbu protiv ove ružne navike temeljenu na iskustvu iz moje radne okoline.

%#$%*^&

Ured dijelim s dvojicom kolega: Ernestom i Fidelom. Puno smo psovali, nismo bili ni svjesni koliko psujemo, dok jednoga dana nismo odlučili prestati. Mogu vam reći da dobro napredujemo :)

Strategija za odvikavanje od psovanja:

Donesite zajedničku odluku

Vaše okruženje neće biti ugodnije i kulturnije ako kolege ne odluče smanjiti psovanje zajedno s vama. Razgovarajte s kolegama u svom radnom okruženju i predložite im da barem u uredu prestanete psovati. Probajte im objasniti koliko je to ružna navika i da nisu ni svjesni koliko psuju. Ako netko ne želi ili lako odustaje recite mu da slobodno ostane neotesani, nekulturni prostak. Ne možete nikoga siliti da postane bolji ako to sam ne želi.

Odredite kolika je kazna za svaku izgovorenu psovku

Vrlo je važno da odredite kaznu, po mogućnosti novčanu. Nema ništa dok nekoga ne "opleteš po džepu". Mi smo odredili da psovač za svaku psovku mora dati jednu kunu. Možda će kod vas biti neki drugi iznos, samo pazite da ne bude premali jer će okorjeli psovači biti spremni izdvojiti poneku siću za masnu psovku. Nemojte odrediti ni preveliki iznos da ne dođe do prebrzog odustajanja.

Dogovorite se što sve spada u psovke

Moglo bi se dogoditi da imate različito poimanje što je to zapravo psovka. Strogo odredite što spada u psovke, a što ne. Najjednostavniji način da utvrdite spada li nešto u psovku je ako se zapitate:
"Jel' bi izgovorio tu riječ pred svojom učiteljicom?".

Pripremite posudu za prikupljanje novca

Uzmite staklenku, kutiju od keksa, kasicu ili neku drugu posudu jer već nakon nekoliko minuta će se početi puniti. Mogli bi se iznenaditi koliko novca uspjevate skupiti u kratkom vremenu. Kasnije će se iznosi smanjivati, ali eto, mi ni nakon nekoliko mjeseci nismo potpuno iskorijenili psovanje. Još uvijek izleti pokoja psovka, a uleti kuna u kasicu.

Novac u staklenci

Odlučite što ćete učiniti s prikupljenim novcem

Možda će i kod vas netko imati želju da skupljeni novac potrošite na nekakav fini ručak ili nešto slično. Kakva bi to pokora bila? Zapravo bi se nagradili što činimo nešto loše. Najbolje je da novac iskoristite u humanitarne svrhe i uplatite onome kome je prijeko potrebno. To je dvostruki dobitak: poradit ćete na sebi, a istovremeno pozitivno djelovati u zajednici.

Pratite rezultate i ustrajte

Nakon nekog vremena osjećat ćete se bolje. Moje kolege i ja smo nakon otprilike mjesec dana u kasicu ubacili dvjestotinjak kuna, a kasica se nije prestajala puniti. Baš u to vrijeme jedna obitelj u našem gradu prikupljala je novac za liječenje bolesnog djeteta. Uplatili smo prikupljeni novac i osjetili zadovoljstvo učinjenim. Nedugo zatim uplatili smo opet novac za istu namjenu drugoj obitelji, a učinit ćemo to opet.

Širite pozitivna iskustva

Predložite drugima da pokušaju smanjiti psovanje. Budite pozitivan primjer.


Razno Objavljeno 04.11.2013.

DIJELI
Twitter Facebook Google+ Email

Psovanje - Blog - Toni Podmanicki
http://toni.podmanicki.com/blog/psovanje/

Komentari na ovaj post su onemogućeni. Ako si uočio nekakvu grešku ili imaš dodatne informacije koje bi bilo nužno objaviti, slobodno me kontaktiraj na email.
Toni Podmanicki
 

Moja strast su grafički dizajn, izrada web stranica i web marketing. Uz to volim i različite zanimljive stvari vezane uz IT.

Izdvojeni članci

Responsive Web Design

RWD

Članak na temu Responsive Web Design

Izdvojeni projekti

Vizualni identitet KulenDayz konferencije

KulenDayz konferencija