Marketing AIDA web stranica

Marketinški model AIDA predstavlja akronim za
A – Attention (pažnja),
I – Interest (interes),
D – Desire (želja),
A – Action (akcija)
koji se koristi u oglašavanju.

Marketing AIDA

AIDA model može biti vrlo koristan u web dizajnu. Mnogi ga koriste u ovom ili nekom drugom obliku a da toga uopće nisu svjesni. Ovaj tekst sam prvenstveno namijenio za polazište onima koji se bave tehničkim dijelom izrade web stranica kao poticaj za promišljanje o njihovoj boljoj marketinškoj učinkovitosti.

Marketinški model AIDA je akronim za A – Attention (pažnja), I – Interest (interes), D – Desire (želja), A – Action (akcija). Predstavlja korake koji se koriste u oglašavanju kako bi se unaprijedila prodaja proizvoda ili usluga na način da se ciljanom kupcu ili potrošaču privuče pažnja, zatim da mu se potakne interes, stvori želja, i na kraju, potakne akcija. Akcija je obično narudžba ili kupnja. Postoje i drugi modeli, no ovaj je najčešći. Ponekad marketinški stručnjaci ovom akronimu dodaju S – Satisfaction (zadovoljstvo), koje u društveno prihvatljivom marketingu igra vrlo važnu ulogu.

A – Attention (pažnja). Kada potencijalni kupac ili korisnik posjeti web stranicu prvi korak je privlačenje pažnje na proizvod ili uslugu koja se nudi. Privući pažnju je moguće putem zanimljivih grafičkih rješenja; kroz izbor prave fotografije, ilustracije ili animacije. Web stranice dozvoljavaju velike mogućnosti u ovom području, no treba znati napraviti dobar odabir i balans u odnosu elemenata i boja. Uz pravilno korištenje tipografije moguće je osmisliti zanimljiv naslov, slogan ili uvod koji će privući pažnju.

I – Interest (interes). Nakon privlačenja pažnje nužno je potaknuti interes. U ovom koraku ključno je ciljanom korisniku predočiti koristi ili prednosti koje će dobiti korištenjem ponuđenog proizvoda ili usluge. Ne preporuča se samo sušto nabrajanje osobina. Praktične koristi i prednosti između ostalog mogu biti: ušteda novca i vremena, zarada, olakšanje posla, zabava i slično.

D - Desire (želja). Ovo je korak u kojemu treba pokrenuti emocije kako bi interes prerastao u želju. Uz dobro grafičko rješenje možemo lakše djelovati na emocije i stvaranje želje, posebno ako se potencijalni kupac ili korisnik prepozna u nekakvoj ulozi. Dobar primjer za to su TV spotovi za kozmetiku koji često pokušavaju djelovati na gledatelje tako da oni požele izgledati kao osobe iz tih promidžbenih poruka.

A - Action (akcija). Na kraju je potrebno potaknuti akciju. Nužno je usmjeriti posjetitelja web stranice na korak koji treba poduzeti kako bi se ispunila njegova želja. Ako je cilj da posjetitelj kupi proizvod, preuzme sadržaj, preplati se na newsletter ili rss, dijeli link putem društvenih mreža i slično, treba ga potaknuti da akciju odradi što lakše i što prije. Ona se može prikazati kao posebna prilika koju ne treba propustiti: usluga po promotivnoj cijeni prije isteka određenog roka ili ponuda dva proizvoda za cijenu jednoga i slično.

+

S - Satisfaction (zadovoljstvo). Preostaje još na kraju dodati zadovoljstvo. Korisnika treba učiniti zadovoljnim kako bi ponovio kupnju i preporučio proizvod ili uslugu drugima.

Oni koji nisu koristili AIDA ili nekakav sličan model pri izradi web stranice imaju mogućnost naknadno je razmotriti i odrediti koji dijelovi su dobri a koje treba izmijeniti. Naravno, važno je uvijek imati na umu koji je smisao same web stranice i kome je ona uopće namijenjena te prenosi li poruku koju ciljani posjetitelj treba dobiti. Rezultat uloženog napora mora biti povećanje stupnja konverzije, odnosno akcije koju smo željeli da posjetitelj učini.


Marketing Objavljeno 15.05.2010.

DIJELI
Twitter Facebook Google+ Email

Marketing AIDA za web stranice - Blog - Toni Podmanicki
http://toni.podmanicki.com/blog/marketing-aida-u-izradi-web-stranica/

Komentari na ovaj post su onemogućeni. Ako si uočio nekakvu grešku ili imaš dodatne informacije koje bi bilo nužno objaviti, slobodno me kontaktiraj na email.
Toni Podmanicki
 

Moja strast su grafički dizajn, izrada web stranica i web marketing. Uz to volim i različite zanimljive stvari vezane uz IT.

Izdvojeni projekti

Vizualni identitet KulenDayz konferencije

KulenDayz konferencija