Prelazak na HTML5

HTML 5 je nova specifikacija HTML jezika koja je još u izradi. Naslanja se na svoje HTML 4.01 i XHTML 1.1 prethodnice, ali postoje i vrlo značajne razlike koje danas web dizajnerima omogućavaju da lakše razvijaju moćne web stranice i aplikacije.

HTML5

HTML 5 je nova specifikacija HTML jezika koja je još u izradi. Naslanja se na svoje HTML 4.01 i XHTML 1.1 prethodnice, ali postoje i vrlo značajne razlike koje web dizajnerima omogućavaju da u budućnosti već danas lakše razvijaju moćne web stranice i aplikacije.

Osim određenih razlika u sintaksi uvedeni su elementi koji omogućuju bolju integraciju multimedije poput <audio>, <video>, <canvas> te <header>, <nav>, <section>, <article>, <aside>, <footer> za bolju semantiku. Neki elementi su i napušteni. Došlo je i do određenih izmjena u atributima. Također su uvedeni neki novi a jedan dio atributa je odbačen. Mogućnost "type" atributa za "input" elemente kao "search", "url", "email" i slično posebno je zgodna za "touch screen" uređaje kao što je iPhone jer otvara prilagođenu tipkovnicu. Kao pomoć u izradi web aplikacija u novom standardu predviđeni su i novi API (Application Programming Interfaces) za DOM (Document Object Model). Oni se mogu koristiti s novim elementima kao što je <audio> i <video> za upravljanje sadržajem, zatim uvedeni su API koji omogućavaju "offline" web aplikacije, "drag & drop", editiranje dokumenta, registraciju "MIME types" ili primjerice upravljanje "back buttonom" i poviješću web preglednika.

Detaljniji uvid u razlike u odnosu na HTML 4 može se pronaći na W3C stranicama, no ono što svakog web developera posebno zanima kada govorimo o HTML5 standardu je odgovor na pitanje je li zaista došlo vrijeme za prelazak. Kako je specifikacija još uvijek u izradi, a stariji web preglednici poput Internet Explorera 6 su još u uporabi opravdana je zabrinutost hoće li web stranice u njima raditi i biti ispravno prikazane. Oko ovog problema s kompatibilnošću se vode žustre polemike. Jedna struja smatra da nema smisla prelaziti na novi standard koji nije završen i stariji web preglednici ga ne podržavaju, a druga struja zagovara prelazak pravdajući se da se kompatibilnost može postići i u starim preglednicima uz određene prilagodbe uglavnom bazirane na JavaScriptu.

Želja je bila dovoljno jaka da web stranice prebacim na HTML5 i isprobam kako stvari funkcioniraju. Kao pomoć za što bezbolniji prelazak koristio sam HTML5 Boilerplate.
Radi se o predlošku u kojem su Paul Irish i Divya Manian objedinili najbolja iskustva i on mi je poslužio kao prečica do cilja. Nije moglo biti jednostavnije, ali... pojavio se problem: "Što ako netko od mojih posjetitelja ima verziju Internet Explorera < 9 i isključen JavaScript?" U tom slučaju novi elementi neće biti prikazani. Rješenje problema našao sam tako da posjetitelje obavijestim da je za prikaz stranice potrebno uključiti JavaScript. O tome sam već pisao i osigurao web site sa uputama kako ga uključiti, ali što je sa "graceful degradation" i prikazom alternativnog sadržaja za neadekvatne web preglednike? Je li napokon došlo vrijeme da developeri uštede vrijeme i živce te odbace podršku za njih? Imajući na umu želje i potrebe klijenta za kojeg rade oni će znati mogu li to učiniti ili ne. Ja sam u ovom slučaju odgovorio potvrdno i prešao na HTML5.

HTML5 sticker

Banner W3C organizacije koji sadrži HTML5 logo


Web dizajn Objavljeno 31.12.2010.

DIJELI
Twitter Facebook Google+ Email

HTML 5 - Blog - Toni Podmanicki
http://toni.podmanicki.com/blog/html5

Komentari na ovaj post su onemogućeni. Ako si uočio nekakvu grešku ili imaš dodatne informacije koje bi bilo nužno objaviti, slobodno me kontaktiraj na email.
Toni Podmanicki
 

Moja strast su grafički dizajn, izrada web stranica i web marketing. Uz to volim i različite zanimljive stvari vezane uz IT.

Izdvojeni projekti

Vizualni identitet KulenDayz konferencije

KulenDayz konferencija