Enable JavaScript

Website Enable JavaScript ima za cilj web developerima olakšati posao tako da unošenjem jednostavnog elementa korisnicima prikažu link s uputama kako uključiti JavaScript ukoliko im je isključen.

Enable JavaScript

Website www.enable-javascript.com izradio sam još davne 2009. primjetivši da gotovo sve web stranice u sebi sadrže JavaScript, ali da one ponekad ne funkcioniraju dobro ako je on isključen.

Taj skriptni jezik koji se izvršava u web pregledniku, web stranicama osigurava određene funkcionalnosti i ako je iz nekog razloga onemogućen (isključen), može se dogoditi da sadržaj ili funkcionalnost bude ograničena ili nedostupna. Web developeri se na njega često oslanjaju do te mjere da web stranice bez njega budu nefunkcionalne.

Ako na web stranici postoji sadržaj koji bez JavaScripta nije dostupan ili je neka funkcionalnost onemogućena potrebno je korisnika izvijestiti o tome. To je vrlo jednostavno umetanjem <noscript> html elementa koji je prikazan samo onim korisnicima sa onemogućenim JavaScriptom. Unutar njega se primjerice može staviti obavijest: "Za potpunu funkcionalnost ove stranice potrebno je uključiti JavaScript." ili nešto slično.

Razlozi zbog kojih je kod korisnika isključen JavaScript mogu biti različiti, ponekad i namjerni. No, velik je broj korisnika koji uopće ne znaju da im je isključen i na koji način ga trebaju uključiti, pa bi bilo poželjno dati im upute kako da to učine.

Web developerima je dovoljno da na svoju stranicu umetnu jednostavan <noscript> element s linkom na website. Na njemu se nalazi primjer kôda za web developere koji žele staviti link do uputa, a oni ga mogu oblikovati po želji.

Nakon pokretanja ovog websitea, projektu su se pridružili Paul Irish i Jeremy Hill kako bi optimizirali stranice i prilagodili potrebama šire developerske zajednice i korisnika. Vrlo brzo smo dobili smo podršku web developera sa svih strana svijeta i pomoć u prevođenju websitea na još više jezika. Interes za website je u vrlo kratkom vremenu enormno porastao.

Izvorni www.enable-javascript.com je redizajniran, a svakodnevno ga koriste na tisuće posjetitelja i ugrađen je u milijune web stranica širom svijeta. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinjeli uspjehu ovog projekta.


Projekti Objavljeno 10.03.2015.

DIJELI
Twitter Facebook Google+ Email

Enable JavaScript - Projekti - Toni Podmanicki
http://toni.podmanicki.com/projekti/enable-javascript/

Komentari na ovaj post su onemogućeni. Ako si uočio nekakvu grešku ili imaš dodatne informacije koje bi bilo nužno objaviti, slobodno me kontaktiraj na email.
Toni Podmanicki
 

Moja strast su grafički dizajn, izrada web stranica i web marketing. Uz to volim i različite zanimljive stvari vezane uz IT.

Izdvojeni članci

Responsive Web Design

RWD

Članak na temu Responsive Web Design